Historie

In het verleden was het vrij normaal dat er mensen bij hun parochie aanklopten met de meest uiteenlopende hulpvragen. En dat gebeurde natuurlijk ook in de gemeente Meerssen bij de Basiliek van het Heilig Sacrament, bij deken Kirkels (1932-2009). Hij was altijd bereid om mensen met honger een financiĆ«le bijdrage te geven, niet wetende dat er soms stiekem alcoholische versnaperingen voor gekocht werden. Om dit probleem te omzeilen kwam Mevr. Ludy Nijsten – Alken (1934-2019), lid van het kerkbestuur, met het idee om hulpaanvragen naar voedsel te belonen met een tegoed bij de lokale frituur op de markt.

Dit was min of meer het begin om in 2004 vanuit de parochie structurele hulp te gaan bieden aan mensen met een smalle beurs. Samen met een aantal dames werden diverse acties opgezet om levensmiddelen in te zamelen en weer uit te delen. Ludy en haar man Pierre waren de drijvende kracht achter deze vrijwilligersorganisatie die steeds meer bekendheid en waardering binnen de gemeente kreeg. Soms kwamen mensen zelf om hulp vragen, maar vaak was er schaamte en werd er hulp gevraagd via iemand die dicht bij het gezin stond zoals de pastoor, een buurvrouw of familielid.

Sinds 2009 maakt men gebruik van enkele ruimtes aan de Kuileneindestraat nummer 5E te Meerssen die ter beschikking gesteld zijn door Stichting Wonen Meerssen. Hier worden de klanten met koffie ontvangen, spullen in ontvangst genomen en opgeslagen. Sinds 2015 is de gehele organisatie omgezet in een Stichting: Stichting Ruggesteun van de Basiliek.

De stichting heeft 5 bestuursleden en kan daarnaast rekenen op een groot aantal vrijwilligers die vrijwel dagelijks in de weer zijn met de diverse zaken, zoals voedsel, kleding, speelgoed, fietsen en andere huishoudelijke artikelen.

In 2019 is Mevr. Ludy Nijsten plotseling overleden, een groot verlies, waardoor een gat ontstond binnen de gehele organisatie. Gelukkig hebben de overige bestuursleden en alle vrijwilligers besloten om toch vooral verder te gaan. Met een nieuwe voorzitter aan het roer en met enkele structurele aanpassingen gaat Stichting Ruggesteun van de Basiliek verder met het ondersteunen van mensen met een smalle beurs.